villascoada

Home » NEDERLANDS » Typische produkten

Typische produkten

Advertisements

Ondanks dat Sardinië een eiland is, zijn de meeste typische produkten afkomstig van het land. In de eerste plaats is er natuurlijk de wijn. Rond Oristano en in de heuvels wordt de druif verbouwd. De meest bekende witte wijn is de Vernaccia, een vrije sterke wijn. Van de Monica en de Nuraghus worden verscheidene rode wijnen geproduceerd. Door het droge klimaat krijgen deze wijnen vaak een rijkere, vollere smaak. Het meest bekend is echter de produktie van Canonnau, een wijn die vele andere wijnen naar de kroon steekt. De zone waar men deze druif, die als de oudste ter wereld wordt beschouwd, verbouwt ligt meer naar het oosten.

De regionale dranken zijn Mirto, gemaakt van de gelijknamige bessen familie van de bosbes en Fil‘e Ferru. De blaadjes van de mirto worden ook bij de bereiding van vleesgerechten gebruikt, zoals de porceddu, het geroosterde varken.

De meest voorkomende kaas die op Sardinië wordt geproduceerd is de schapekaas (de pecorino sardo). In de winkels zijn tientallen soorten terug te vinden, van zachte (dolce) tot pittige oude kaas. Gecombineerd met tomaat kan dit een heerlijk broodje voor de lunch opleveren of als het oude kaas is geraspt over de pasta.

Net als in de rest van Italië zijn ook olijfolie en de olijven traditionele producten. Daarnaast is er een keur aan worsten (salsicce in het Sardijns). Helaas kunnen deze beperkt geëxporteerd worden vanwege het voorkomen van de varkenspest op het eiland. Exporteurs moeten voldoen aan strenge hygiënische normen om te mogen verkopen buiten Sardinië

Dankzij het water van de Tirso kan in het westen van Sardinië rijst verbouwd worden. De kwaliteit is uitstekend en zeer geschikt voor bijvoorbeeld rijstsalades. Er zijn traditionele Sardijnse maaltijden serveren (met maloreddus, de Sardijnse pasta) naast de meer bekende Italiaanse keuken en waar volop keus is aan Sardijnse wijnen. Het is zelfs de moeite waard om de gewone huiswijn te proeven. Op deze site is ook een recept te vinden voor een basis tomatensaus.

zoet

zoet

Advertisements
%d bloggers like this: