villascoada

Home » NEDERLANDS » Plaatselijke evenementen en dorpsfeesten

Plaatselijke evenementen en dorpsfeesten

Advertisements

Veel dorpen hebben hun lokale dorpsfeesten en manifestaties. Vaak hebben deze te maken met de patroonheilige en bestaat het feest uit een gezamenlijke processie waarbij de heilige meegedragen wordt. De meest bekende is wel het feest van Sint Efisio, de beschermheilige van Sardinië. De foto’s zijn gemaakt op het feest van Zuarbara te Marrubiu. In een processie wordt het Maria beeld van Marrubiu naar het kerkje aan de voet van de Monte Arci gedragen, begeleid door ruiters op versierde paarden, met bloemen opgetuigde tractoren en in klederdracht gestoken folkloristische groepen. Veel mensen van het dorp volgen de processie over ettelijke kilometers te voet.

Daarnaast zijn er een aantal specifieke evenmenten waarin het paard centraal staat. De meest bekende is wel de Sartiglia in Oristano. Hier laten ruiters hun paardrijkunsten zien, gekleed in de traditionele klederdracht en gemaskerd. Dan zijn er nog commemoratieve evenmenten zoals die in Cabras waar een jaarlijkse wedstrijd wordt gehouden op blote voeten (La corsa degli scalzi) die de vlucht voor de invallende arabieren herdenkt.

Bij veel van deze evenementen wordt de traditionele Sardijnse klederdracht gedragen. Voor mannen is dit vaak in het zwart met wijde broek en vestje over een wit overhemd. De vrouwen hebben wijde rokken versierd met borduurwerk en tonen hun rijkdom met hun gouden oorbellen en door met edelstenen en koraal ingezette lange gouden en zilveren kettingen. Iedere streek heeft zijn eigen klederdracht en sieraden. En natuurlijk ontbreken de kraampjes met Sardijnse produkten niet: mostaccioli, torrone en vele andere typisch Sardijnse dolci.
De taal en de muziek

Het Sardijns (Sardu) is erkend als aparte taal. Elke streek spreekt zijn eigen variant en woorden worden vaak verschillend gespeld en uitgesproken. Wie Italiaans spreekt verstaat niet zonder meer een Sardijn. Er zijn woordenboeken beschikbaar en er is zelfs een Wikipedia variant in het Sardijns. De officiële taal blijft echter het Italiaans.

Specifiek instrument van Sardijnse bodem is de launeddas dat een gelijksoortig geluid voortbrengt als de Schotse doedelzak. De doedelzak is tenslotte door de Romeinen geïntroduceerd in Schotland en de oorsprong van beide instrumenten zou wel eens dezelfde kunnen zijn. Er bestaan diverse folkloristische muziekgroepen en artiesten die nog regelmatig muziek ten gehore brengen met dit karakteristieke instrument. Behalve traditionele muziekgroepen zijn er ook bands die moderne muziek ten gehore brengen met liedjes in het Sardijns. De meest populaire uit de afgelopen jaren was wel de Tazenda.

Advertisements
%d bloggers like this: